вторник, 31 юли 2007 г.

recepti

Пълнена агнешка плешка

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
агнешка плешка, заедно с ребрата под нея
агнешки дреболии - един набор
ориз 1 ч.ч.
пресен кромид лук 1-2 връзки
масло
джоджен 1/2 връзка
магданоз 1/2 връзка
гъбен бульон (или гъби)
черен пипер
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете дреболиите в солена вода, в която сте разтворили бульона от гъби. Нарежете на дребни късчета. Запържете ориза в малко олио, докато стане "стъклен". Добавете лука, нарязан на не много ситно, и дреболиите. Ако имате гъбки, сложете и тях. Добавете черния пипер, магданоза и джоджена, нарязани на ситно. Разбъркайте, добавете бульона от варенето на дреболиите- 1-2 чаши. Оставете на котлона, докато оризът по набъбне. Отстранете от огъня. С остър нож направете разрез между ребрата и плешката - под месото, така че да се образува джоб. Осолете плешката отвън и отвътре. Напълнете джоба с плънката и зашийте отвора. Направете дълбоки резки с нож на по-плътното месо от плешката. Поставете вътре парченца масло. Поставете в тава и налейте остатъка от бульона, или вода около 1-2 пръста. Печете при 180 С, като поливате с водата от печеното често. Готово е след около 2 часа.



"100-те чушки"

ПРОДУКТИ:
100 бр. червени чушки, опечени и обелени
250 гр. оцет
250 гр. олио
1 ч.ч. захар
1 к.ч. сол
2-3 с.л. мед
магданоз
чесън
1/2 пакетче чер пипер
12 бр. аспирина


ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат и обелват. Оставят се да изстинат. През това време се подготвя марината /студена/, смесват се олиото оцета, захарта, солта, меда, счуканият аспирин, черният пипер на зърна, чесъна се счуква, добавя се и нарязаният магданоз и всичко това хубаво се обърква до пълното смесване на продуктите. След което се поставят чушките и се оставят така да постоят 2-3 часа. Нареждат се чушките плътно в буркани, и се заливат с марината която са киснали. Не се стерлизират. Ако не искате да консервиратe с аспирин, чушките се възварят само 5 минути.



"Царски Лодки"


ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
2 по-големи патладжана
0.200 гр. кайма
0.100 гр. топено сирене
0.200 гр. кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ:
Първо разрязваме патладжаните по дължина през средата. След това за около час накисваме патладжаните в солена и студена вода. Когато ги извадим от водата ги издълбаваме с помощта на лъжица и поставяме в тава. Парченцата които сме отстранили ги нарязваме на дребно и смесваме с каймата. Най-отдолу слагаме топеното сирене след това слагаме сместа с каймата като я подправяме с малко кимион, черен пипер и сол, ако каймата не солена. Върху нея поръсваме настъргания кашкавал с малко галета за да се получи хрупкава коричка. В тавата доливаме около 5 см. вода и печем докато кашкавала придобие златист цвят около 40 мин. на умерена фурна. Ако случайно патладжаните имат нужда от още малко печене то тогава печете за около 5 минути само на долно печене. Приятен апетит!



Австрийска шоколадова торта


ПРОДУКТИ:
За блатовете:
4 яйца
50 гр. брашно
110 гр. масло
175 гр. стопен натурален шоколад
50 гр. ситна захар
За пълнежа:
200 гр. стопен натурален (или бял) шоколад
150 гр. неподквасена сметана
1 ч.л. захар
1 ванилия
За кувертура:
250 мл неподквасена сметана
1 ч.л. захар
1 ванилия
50 гр. бял шоколад
20 цели ягоди или 40 малин


ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото трябва да е меко, със стайна температуа. Слагаме го в дълбока купа, прибавяме захарта и бием с миксер до побеляване. Като продължаваме да бием, прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко поръсваме по малко от брашното докато го поеме всичкото. Продължаваме биенето и прибавяме разтопения на водна баня шоколад. В тавичка 25х40 см разполагаме лист хартия за печене, върху която разстиламе 1/4 от сместа тънко, почти като палачинка. Печем 7-8 минути. Блата отгоре трябва да остане леко влажен на пипане, не трябва да пресъхва, защото става чуплив, но дори да се счупи, лесно се залепва и не се забелязва след това. Така се изпичат 3 блата. Остават се настрана да изстинат. Приготвя се пълнежа, като на водна баня стопяваме шоколада, прибавяме ванилията, захарта и сметаната, разбъркваме и веднага сваляме от огъня. С тази смес мажем блатовете като се стремим пълнежа да е с дебелината на блатовете(те са много тънки). Най-горни блат намазваме само с бита сметана със захар и ванилия, поръсваме богато с бял шоколад и веднага режем на квадратчета (около 5 на 3.5 см). Върху всяко разполагаме по половин ягода или една малина. Сервираме веднага.


Баварско кафе

ПОРЦИИ: 1

ПРОДУКТИ:
15 мл Peppermint Schnapps
15 мл Kahlua Coffee Liqueur
горещо черно кафе
45 мл разбита сметана
1 ч.л. захар (или на вкус)
настърган шоколад




ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипете кафето и ликьора в чаша за ирландско кафе и подсладете на вкус. Отгоре сложете разбитата сметана и поръсете обилно с настърган шоколад.

Няма коментари: